16 października 2017

11 produktów zawierających najwięcej białka

Proteiny,inaczej białka proste,są niezbędnym składnikiem diety,potrzebnym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ludzkiego organizmu.Białka są głównym składnikiem stałym ludzkiego ciała stanowią aż 75% masy mięśniowej,są głównym budulcem potrzebnym do wytwarzania nowych i regenerowania zużytych tkanek,są głównym składnikiem płynów ustrojowych,w tym krwi,biorą udział w odtruwaniu organizmu,a to zaledwie kilka spośród wszystkich funkcji białek.Naukowcy wciąż próbują ustalić,jaka powinna być optymalna dawka konsumowanego w ciągu dnia białka obecnie zalecana ilość to 46 gramów dla kobiet w wieku 19-70 lat i 56 gramów dla mężczyzn w tym samym przedziale wiekowym.Ludzki organizm jest bardzo wrażliwy nawet na najmniejsze spadki białka,dlatego należy zadbać o to,aby Nasza codzienna dieta była wystarczająco bogata w proteiny.Znaczenie białek jest szczególnie ważne także przy stosowaniu diety odchudzającej oraz przy procesie budowania masy mięśniowej produkty bogate w białko dają uczucie sytości i najsilniej z wszystkich produktów pobudzają metabolizm.Oto lista 11 produktów zawierających najwięcej białka.
1 Jajka
W średniej wielkości jajku znajduje się aż 6 g protein,z czego znaczna ich większość zawarta jest w białku,które jest łatwo przyswajalne przez organizm.Jedząc jajka kurze codziennie należy unikać spożywania produktów zawierających kwasy nasycone,takich jak czerwone mięso czy żółty ser.Żółtko jest też niestety prawdziwą bombą cholesterolową,dlatego jeśli zależy Nam głównie na proteinach zawartych w jajku,najlepiej jeść tylko samo białko.
2 Mięso drobiowe
Zarówno mięso kurczaka jak i indyka zawierają więcej protein i mniej kwasów nasyconych niż mięso wołowe czy wieprzowe.Drób jest też bogatym źródłem witaminy B6 i B12,fosforu,żelaza,potasu i magnezu.Nic dziwnego,że białe mięso jest podstawowym składnikiem diety osób dbających o idealną sylwetkę,a kurczaka zaczęto nawet nazywać mięsem fitnessu.
3 Ryby
Ryby to nie tylko źródło białka,ale także węglowodanów i kwasów Omega-3,a w dodatku są łatwiejsze do przetrawienia niż czerwone mięso.Szczególnie dobroczynne dla zdrowia są pstrągi,łosoś,sardynki i i tuńczyk,nawet taki z puszki.Niestety,ryby zawierają też rtęć,dlatego nie powinno się ich spożywać częściej niż 2 do 3 razy w tygodniu.
4 Orzechy i nasiona
Bogate w białka i dobre tłuszcze orzechy i nasiona,np.dynii i słonecznika,to jedna z najzdrowszych przekąsek.Orzechy nerkowca,włoskie,ziemne,a nawet wytwarzane z nich masło orzechowe są niezwykle bogate w proteiny,a migdały zawierają również kwasy jednonasycone,które obniżają ryzyko chorób serca.Pamiętajcie jednak,że taka przekąska jest również całkiem kaloryczna,więc nigdy nie jedzcie więcej niż zmieści Wam się w garści.
5 Twaróg i serek wiejski
Białe sery nie tylko zaiwerają dużo białka,ale również i wapnia.To,ile protein zawiera twarożek zależy głównie od jego marki.Przed kupnem sprawdźcie etykiety aby wybrać taki serek,który będzie miał go najwięcej,najzdrowiej jest też wybierać serki z odłuszczonego mleka.
6 Fasola i groch
Fasola,soczewica i cieciorka to smaczne źródło zdrowia,które powinno spożywać się jak najczęściej.Są nie tylko niezwykle bogate w proteiny,kwasy Omega-3,błonnik,ale również zawierają bardzo mało tłuszczy i pomagają kontrolować poziom przyswajanego sodu.W związku z niezwykle wysokimi wartościami odżywczymi rośliny strączkowe powinno włączać się takżde do diety dzieci.
7 Grecki jogurt
Grecki jogurt zawiera prawie dwa razy tyle białka,co jego zwykły,płynny odpowiednik.Ten niezwykle gęsty i małosłodki jogurt ma mało kalorii i smakuje świetnie zarówno prosto z kubeczka oraz jako alernatywa śmietany w sosach,zupach i sałatkach.Pysznym,dietetycznym deserem i zarazem prawdziwą bombą proteinową jest jogurt grecki z dodatkiem garści orzechów.
8 Jagody goji
Zwane także wilczymi jagodami,goji to najzdrowsze owoce świata.Te małe,intensywnie czerwone paciorki pełne są witamin,minerałów i aminokwasów,zawierają też najwięcej białka spośród wszystkich owoców w 100 g goji znajduje się aż 12,3 g białka!Jagody goji,jako źródło protein,są świetną alternatywą do nabiału i mięsa,gdyż w przeciwności do produktów z tej kategorii zawierają znikome ilości niezdrowych kwasów nasyconych i tłuszczu.
9 Kuskus
Ta niskokaloryczna kasza może śmiało stać się zamiennikiem ziemniaków i makaronów w jadłospisie osób pragnących zdrowo i lekko się odżywiać.Kaszę tę wytwarza się z pszenicy durum,która zawiera dwa razy więcej białka niż polska pszenica.Kuskus można też wybierać zamiast ryżu i kaszy perłowej,które mają 2 razy mniej protein niż ich pólnocnoafrykański kuzyn.
10 Wołowina
Mięso wołowe to nie tylko fantastyczne źródło białka,ale także witaminy B12 i żelaza,które skutecznie pomagają utrzymać ciało w dobrej formie.Niestety,wołowina zawiera też sporo tłuszczu,dlatego jest znacznie bardziej kalorycznym mięsem niż drób.Aby wykorzystać zawarte w wołowinie proteiny do budowania umięśnionej sylwetki,spożywajcie tylko chude części tego mięsa,takie jak polędwica.
11 Soja
Głównym atutem soi,oprócz wysokiej zawartości białka,są nienasycone kwasy tłuszczowe,w tym Omega-3,a także liczne związki mineralne i witaminy z grupy B.Białko zawarte w soi szczególnie polecane jest osobom uprawiającym trening siłowy i dążącym do zwiększenia masy mięśniowej,a także diabetykom,gdyż przywraca prawidłowe funkcjonowanie trzustki.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz