1 Frappe
Ta najłatwiejsza do przygotowania kawa mrożona została przypadkowo wynaleziona w greckich Salonikach w 1957 r.Frappe jest dzisiaj najpopularniejszą kawą w tym kraju,pitą nie tylko latem.Każde greckie domostwo ma na wyposażeniu przynajmniej jeden mały,ręczny mikser,który jest niezbędny do przygotowania tego orzeźwiającego napoju.Bez problemu można go dostać także w Polsce,ceny już od kilku do kilkunastu złotych.
Przepis na kawę mrożoną Frappe
Do wysokiej szklanki wsypać jedną lub dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej oraz pożądaną ilość cukru.Dodać ok.50 ml zimnej wody i miksować specjalnie do tego celu przeznaczonym mikserem do momentu,gdy zawartość szklanki zamieni się w pianę.Następnie szklankę należy wypełnić kostkami lodu do ¾ wysokości,a resztę uzupełnić mlekiem.W zależności od gustu,część mleka można zastąpić zimną wodą.Frappe jest gotowa do picia,koniecznie przez słomkę.
2 Freddo Espresso
Na początku ubiegłego stulecia we Włoszech opatentowano ekspres,który przepuszczając niemal wrzącą wodę pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy,tworzył aromatyczny napój zwany espresso,z charakterystyczną unosząca się na jego powierzchni pianką zwaną crema.Tak przygotowywana kawa zyskiwała na popularności wraz z postępującą industrializacją miast i szybko rosnącą ilością barów,by w końcu stać się najpopularniejszym sposobem parzenia kawy na świecie.Chociaż zimna wersja espresso ustępuje popularnością Frappe i Freddo Cappuccino,jest zdecydowanie najbardziej aromatyczną spośród wszystkich kaw mrożonych.
Przepis na mrożoną kawę Freddo Espresso
W ekspresie ciśnieniowym lub w tradycyjnej włoskiej kawiarce Bialetti przygotować pojedyncze lub podwójne espresso,w którym następnie należy rozpuścić dowolną ilość cukru.Tak osłodzoną kawę wlać do shakera wypełnionego kostkami lodu i kilka razy potrząsnąć.Następnie kawę przelać do szklanki,można uzupełnić dodatkowymi kostkami lodu.
3 Freddo Cappuccino
Cappuccino,kawa o włosko brzmiącej nazwie,ku zaskoczeniu wielu,wywodzi się z Wiednia.Włosi zaczęli ją serwować dopiero ponad 200 lat po Wiedeńczykach,ok.lat 30-tych minionego wieku,wzbogacając oryginalną recepturę o spienione mleko na wierzchu napoju.O ile tradycyjne cappuccino to obok espresso najpopularniejszy sposób serwowania kawy we Włoszech,o tyle jego mrożona wersja cieszy się popularnością głównie poza Italią,zwłaszcza w Grecji i na Cyprze.
Przepis na kawę mrożoną Freddo Cappuccino
W ekspresie do kawy lub w tradycyjnej włoskiej kawiarce Bialetti przygotować pojedyncze lub podwójne espresso,następnie dodać pożądaną ilość cukru i zamieszać.Osłodzoną kawę należy wlać do szklanki wcześniej wypełnionej kostkami lodu.W ekspresie ciśnieniowym należy spienić mleko,którego ilość powinna być zbliżona do ilości kawy alternatywnie można użyć ręcznego miksera do Frappe.Tak spienione mleko wlać do szklanki z kawą i lodem,po wierzchu można posypać cynamonem.Freddo Cappuccino pije się oczywiście przez słomkę.
4 Espresso Shake
Nic tak dobrze nie smakuje latem,jak lody.Nic tak nie stawia na nogi,jak filiżaneczka aromatycznego espresso.I tak,łącząc przyjemne z pożytecznym,otrzymujemy pyszny,chłodząco-energetyzujący napój,idealny na letnie upały,ale także sycący i kaloryczny,dlatego świetnie sprawdzi się w roli deseru.
Przepis na mrożony Espresso Shake
Przygotujcie espresso i poczekajcie aż ostygnie.Do blendera wrzućcie porcję lodów waniliowych i zimnego mleka,w proporcjach 2:1.Dodajcie chłodne espresso i blendujcie przez kilka sekund.Gdy konsystencja stanie się aksamitna,mrożony Espresso Shake jest gotowy do picia.
5 Mrożona Mocha
Mocha to ulubiona kawa amatorów czekolady.Nic dziwnego,gdyż oprócz porcji espresso zawiera sporo czekolady właśnie.Może to być czekolada w kostkach,sypka(kakao),w postaci syropu,gorzka,mleczna,a nawet biała.Tak jak cappuccino,na wierzchu pokryta jest mleczną pianką,lub jak w przypadku większości napojów czekoladowych,bitą śmietaną.Nie łatwo jest w lecie zajadać się swoją ulubioną czekoladą,gdy war z nieba topi nawet asfalt na drogach i właśnie po to została wynaleziona kawa mrożona mocha.Dzięki niej nawet podczas upału można sobie poprawić humor czekoladą.
Przepis na mrożoną Mochę
1.5 łyżki kakao lub 4 kostki czekolady wrzucić do pojedynczego lub podwójnego espresso.Jeśli czekolada lub kakao są gorzkie,można dodać cukier.Po dokładnym wymieszaniu i rozpuszczeniu się składników,szklankę do ¾ wysokości należy wypełnić kostkami lodu,a następnie uzupełnić ją mlekiem.Ci,którzy nie liczą kalorii,mogą dodać na wierzch bitą śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz