1 Cabernet Sauvignon(czerwone)
To najbardziej znany,czerwony szczep winny na świecie.Uważa się go za czerwony odpowiednik Chardonnay i nazywa często królem czerwonych winorośli.Wytwarzane z niego klasyczne francuskie wino rozwija swój bukiet w czasie starzenia się,nadaje się zatem idealnie do leżakowania,zwłaszcza w dębowych beczkach.Cabernet tłoczone z winorośli uprawianych w chłodnym klimacie jest dość ciężkie,o bukiecie przypominających czerwoną porzeczkę z nutami tabaki i zielonego pieprzu,natomiast ciepły klimat czyni wino to łagodniejsze,o bukiecie dojrzałej,czarnej porzeczki.Najczęściej serwuje się je do jagnięciny,ale pasuje świetnie również do innych rodzajów mięs wołowiny,dziczyzny czy królika.
2 Merlot(czerwone)
Merlot to najczęściej uprawiana odmiana winorośli we Francji.Jest bardzo uniwersalna;wino Merlot można butelkować samo lub mieszać np.z Cabernet Sauvignon nadaje ono takiej kompozycji eleganckiego koloru,lekkości i owocowego aromatu,określanego jako śliwkowy lub czarnej czereśni.Wino Château Pétrus,produkowane w 95% ze szczepu merlot,przez 20 lat cieszyło się tytułem najdroższego wina świata.Merlot pasuje do wielu potraw,min.pasztetów,wieprzowiny,dziczyzny,dań zapiekanych z serem,a nawet hamburgerów.
3 Syrah(czerwone)
Ta czerwona odmiana winorośli,znana także pod nazwą Shiraz,zaliczana jest do tzw.odmian szlachetnych.Najprawdopodobniej pochodzi z Francji,chociaż żywa jest legenda mówiąca,iż winorośl ta została sprowadzona do Francji ze starożytnego miasta Shiraz w Iranie,które słynie z lokalnej specjalności,wina Shirazi.Syrah ma głęboki,ciemny kolor i charakteryzuje się aromatem jeżyny i czarnego pieprzu,oraz nutami anyżu i lukrecji,jeśli grona dojrzewają w klimacie gorącym.Jego cierpki posmak niweluje się poprzez długie leżakowanie w butelce.Pasuje do większości grillowanych potraw oraz jagnięciny i dziczyzny.
4 Pinot Noir(czerwone)
Odmiana tej winorośli pochodzi z francuskiej Burgundii.Uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie,ale jednocześnie trudną do uprawy i trudną do wytwarzania z niej wina.Pinot Noir jest głównym składnikiem szampanów i innych win musujących.Młode wina z tej odmiany charakteryzują się owocowym aromatem wiśni,malin i truskawek,który w winach dojrzałych przekształca się w bardziej kwiatowy.Młode Pinot Noi idealne pasuje do łososia i innych tłustych ryb,grillowanego kurczaka i potraw z makaronem,natomiast bardziej dojrzałe wino tego rodzaju serwowane jest najczęściej do kaczki i innych dzikich ptaków oraz wołowych gulaszów.
5 Chardonnay(białe)
Chardonnay to najbardziej znane i lubiane białe wino świata.Tłoczy się je z pochodzącej z Burgundii odmiany winogron o tej samej nazwie.Podobnie jak Pinot Noir i ono jest ważnym składnikiem wielu szampanów i win musujących.Jego aromat,w porównaniu z innymi rodzajami białych win,jest znacznie łagodniejszy,z nutami jabłka i cytryny.Większość win Chardonnay nie jest przeznaczona do leżakowania,chociaż jest kilka wyjątków,które wraz z wiekiem zyskują na aromacie.Idealnie pasuje do białych mięs,zwłaszcza indyka i kurczaka oraz do potraw z makaronem.Bardziej dojrzałe Chardonnay pasują do grzybów i serów.
6 Sauvignon Blanc(białe)
To kolejna odmiana winorośli pochodząca z rejonu Bordox.Szczególną sławę zyskało sobie wytwarzane z nich słodkie wino deserowe.Sauvignon Blanc wykorzystywane jest także przy produkcji orzeźwiających i wyrazistych win wytrawnych.Podobnie jak Chardonnay i ten rodzaj wina pija się zazwyczaj gdy jest wciąż młody,gdyż niewiele zyskuje na starzeniu.Jako jedno z niewielu win doskonale pasuje do sushi,a także do sałatek i warzyw,idealne jest również do picia samo,jako aperitif.
7 Riesling(białe)
Jedyna w rankingu najpopularniejszych rodzajów win pozycja pochodząca spoza Francji,a dokładnie z doliny Renu w Niemczech.Ta odmiana winorośli cechuje się kwiatowym,niemal perfumowanym aromatem i rześkim,kwaskowatym bukietem.Mimo,że pod względem globalnej wielkości upraw znajduje się dopiero w drugiej dwudziestce,tłoczone z niej wino jest w ścisłej czołówce najważniejszych rodzajów win świata.Idealnie nadaje się do leżakowania,jednak wraz z wiekiem uwalnia charakterystyczne nuty benzynowe,doceniane głównie przez największych koneserów.Riesling idealnie pasuje do ryb i wieprzowiny,a co ciekawe również do potraw kuchni azjatyckiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz