1 Asam herbata czarna
Czarna herbata,przez Chińczyków zwana czerwoną,jest najczęściej pitym rodzajem herbaty w krajach zachodnich.Charakterystyczna dla niej jest pełna fermentacja liści,która przyczynia się między innymi do wysokiej zawartości kofeiny w tym rodzaju herbaty.Początkowo uprawiana była tylko w Chinach,jednak obecnie najczęściej pija się czarną herbatę z Indii i Sri Lanki.Użycie maszyn w procesie przetwarzania tej herbaty jest obecnie normą,jednak najlepsze jakościowo czarne herbaty wytwarza się ręcznie.Maszynowo przetwarza się głównie herbatę niższej jakości,w ogromnych komercyjnych ilościach,którą sprzedaje się zazwyczaj w torebkach do zaparzania.Najpopularniejszy typ czarnej herbaty,który często nazywa się także herbatą śniadaniową lub angielską,gdyż jej dziko rosnące krzewy zostały odkryte przez brytyjskiego podróżnika,to Asam.Pochodzi ona z żyznych,nizinnych terenów indyjskiego pogranicza z Bangladeszem i Birmą,które są największym obszarem uprawy herbaty na świecie.Asam znana jest ze swojego głębokiego,słodowego aromatu i czerwonawego koloru.To właśnie ona najczęściej stanowi bazę różnego typu mieszanek,herbat owocowych itp.W związku z wysokim utlenieniem(fermentacją),herbata czarna nie zawiera tyle przeciwutleniaczy co jej zielona kuzynka,za to zapewnia inne cenne właściwości zdrowotne,min.zapobiega próchnicy,zmniejsza ryzyko zawałów serca,koi ból głowy,a nałożona na ranę lub oparzenie przyspiesza jej gojenie.Dzięki temu,że czarna herbata zawiera od pół do jednej trzeciej dawki kofeiny,jaka znajduje się w filiżance kawy,pobudza umysł i ciało w znacznie łagodniejszy sposób niż mała czarna.
2 Earl Grey herbata aromatyzowana
Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem ze skórki bergamotki.Nazwano ją tak na cześć premiera Wielkiej Brytanii z lat 30-tych XIX w.hrabiego Charlesa Grey’a,który podobno otrzymał tę aromatyczną mieszankę herbaty w dyplomatycznym podarunku od pewnego chińskiego mandaryna.Oprócz właściwości zdrowotnych właściwych wszystkim czarnym herbatom,Earl Grey,dzięki zawartości ekstraktu z bergamotki,stymuluje pracę mózgu,poprawia koncetrację,zwiększa odporność,hamuje produkcję tłuszczów we krwi,a nawet poprawia wygląd skóry oczyszcza pory i zapobiega jej przebarwieniom.Olejek bergamotkowy zawiera także substancje stymulujące produkcję endorfin,hormonów szczęścia.Do herbat cytrusowych zwykle nie dodaje się mleka,jednak Earl Grey jest wyjątkiem od tej reguły.Napój przyrządzany z tej herbaty z odrobiną mleka i syropu waniliowego znany pod nazwą londyńska mgła,pity jest szczególnie chętnie w Wielkiej Brytanii i USA.
3 Sencha herbata zielona
Nazwa tej japońskiej zielonej herbaty znaczy dosłownie parzona,gdyż przygotowuje się ją przez zalewanie liści wrzątkiem,w przeciwieństwie do innych japońskich herbat,sproszkowanych i rozpuszczalnych we wrzątku.Aż 80% całej produkcji herbaty w kraju kwitnącej wiśni stanowi właśnie sencha,która także i w Polsce zyskała sobie dużą popularność i stała się niemal synonimem zielonej herbaty w ogóle.Liście senchy przed suszeniem są przez kilkanaście sekund zaparzane,co zapobiega ich nadmiernej fermentacji.Proces ten nadaje też herbacie charakterystycznego,trawiastego posmaku z lekką nutą goryczy oraz intensywniejszego niż u herbat chińskich zielonego koloru.Choć w krajach azjatyckich dobroczynne działanie zielonej herbaty jest znane od wieków,na Zachodzie poznano i doceniono je dopiero niedawno.Spośród wszystkich herbat to właśnie zielona zawiera najwięcej przeciwutleniaczy zapobiegających rozwojowi komórek rakowych,a ponadto obniża ciśnienie krwi,reguluje poziom choresterolu,przez co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca,odpręża umysł,pomaga w koncentracji i uspokaja nerwy.
4 Pu-erh herbata fermentowana dwukrotnie
Pu-erh to herbata uprawiana w prowincji Yunnan w Chinach,gdzie zwie się ją często po prostu czarną herbatą.Teoretycznie można by ją zaliczać do właśnie takiego rodzaju,jednak w związku z tym,że jest ona fermentowana nie raz,jak pozostałe czarne herbaty,a dwa razy,sama stanowi odrębną kategorię.Dobra jakościowo Pu-erh ma głęboki,bogaty smak,często określany jako ziemisty,natomiast ta złej jakości ma posmak błotnisty lub pleśniowy.Herbata ta ulega długotrwałej fermentacji podczas której poddawana jest działaniu mikroflory i bakterii proces ten przypomina fermentację wina czy jogurtu.Długo dojrzewające Pu-erh to jedne z najdroższych herbat świata mają swoich wielbicieli i koneserów,którzy za wieloletnie herbaty tego typu gotowi są zapłacić pokaźne sumy.W Chinach docenia się zwłaszcza dobroczynny wpływ tej herbaty na trawienie,dlatego pije się ją tam do tłustych i ciężkich posiłków.Niektóre badania naukowe wykazały,że obniża ona ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.Dobroczynny wpływ na przemianę materii zapewnił Pu-erh miano herbaty dietetycznej.
5 Yerba mate herbata ziołowa
Ten południowoamerykański napój jest jednym z dwóch w rankingu,który przyjęło się nazywać herbatą,a który przyrządzany jest jednak z liści innej rośliny ostrokrzewu paragwajskiego.Tradycyjnie,zwłaszcza w Urugwaju i Argentynie,napar z yerba mate przygotowuje się w specjalnym naczyniu z wydrążonej tykwy i pija się go przez metalową rurkę,najczęściej w towarzystwie bliskich przyjaciół,podając sobie naczynie z naparem z rąk do rąk.Mate ma ziołowy,nieco trawiasty smak,przypominający niektóre typy zielonej herbaty.Zawarta w niej kofeina zwana jest mateiną i w zależności od konkretnego rodzaju suszu może mieć stężenie zbliżone nawet do tego obecnego w kawie.Badania naukowe dowiodły jednak,że w przeciwieństwie do kawowej kofeiny,mateina nie wywołuje uzależnienia,a jej działanie pobudzające nie obciąża serca.Oprócz zastrzyku energii yerba mate dostarcza również ważnych w zapobieganiu chorobom nowotworowym przeciwutleniaczy,redukuje stres i oczyszcza organizm z toksyn.
6 Roiboos herbata czerwona
Roiboos to inaczej czerwono krzew,roślina rosnąca głównie na zachodnim przylądku Afryki.Napar przyrządzany z liści tego krzewu przyjęło się nazywać czerwoną herbatą,chociaż krzew ten nie jest spokrewniony z roślinami herbacianymi.Choć na ziemiach swojego pochodzenia napar roiboos popularny jest od pokoleń,Europa na dobre odkryła go dopiero na początku minionego stulecia.Roiboos ma bardzo łagodny,pozbawiony goryczki smak,nie zawiera kofeiny,więc może być pita zarówno przez dzieci jak i kobiety w ciąży.Czerwona herbata zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy niż jej czarna kuzynka,a do tego zawiera mniej taniny,zaliczanej do tak zwanych garbników,która utrudnia wchłanianie przez organizm cennych minerałów.Roiboos zapobiega również rozwojowi chorób krążenia,pomaga w walce z cukrzycą typu drugiego,podnosi odporność,wspomaga regenerację tkanek wątrobowych.
7 Oolong herbata półfermentowana
Herbata ta,której nazwa po chińsku znaczy czarny smok,choć klasyfikowana jest jako czarna,nie jest do końca ani czarną ani zieloną herbatą.Swój charakter zawdzięcza unikalnemu sposobowi przetwarzania,w którym liście są najpierw poddawane suszeniu na silnym słońcu i utlenianiu,a dopiero później są zwijane i skręcane.Różnice w szczegółowym przebiegu tego procesu mają znaczący wpływ na smak napoju może się on różnicować od słodkiego,owocowego z miodowym aromatem po ciężki i drzewny z palonym aromatem.Oolong może być zaparzana kilkukrotnie,za każdym razem uwalniając charakterystyczny smak i aromat.Ponieważ ten rodzaj herbaty utleniany jest tylko częściowo,podobnie jak zielona herbata,zachowuje wiele substancji dobroczynnie wpływających na zdrowie.Badania japońskich naukowców wykazały także,że regularnie spożywana oolong pomaga regulować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu drugiego.
8 Silver needle herbata biała
Zbiór tradycyjnie uprawianej w Chinach białej herbaty trwa tylko kilka dni w roku,kiedy na najmłodszych pędach krzaczka pojawia się srebrzystobiały puch.Stąd właśnie bierze się nazwa tej herbaty nie ma ona nic wspólnego z kolorem naparu,który jest jasnożółty.Silver needle to najbardziej lubiany i jednocześnie najdroższy typ białej herbaty,gdyż produkuje się go tylko z najmłodszych listków z samego wierzchołka krzaków herbacianych.Dzięki naturalnemu suszeniu na słońcu herbata ta utlenia się tylko w minimalnym stopniu,zachowując w sobie wiele substancji korzystnych dla zdrowia.Podobnie jak jej zielona kuzynka,zawiera przeciwutleniacze zapobiegające chorobom nowotworowym i chorobom układ krążenia,a ponadto ma właściwości antywirusowe,bakteriobójcze i redukuje ryzyko wystąpienia reumatyzmu.Ma delikatny,pozbawiony goryczy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz